top of page
Search

Wat is de eerste dag van mijn cyclus?


Wanneer is precies de eerste dag van je cyclus?


Waarom is dat voor sommigen niet duidelijk?


En waarom is het belangrijk om te weten?


De eerste dag van je cyclus is de dag dat je ongesteld wordt, dit moet ROOD menstruatie BLOED zijn en het moet doorzetten. Bruinachtig bloed kan een paar dagen voor het begin van je cyclus al te zien zijn, maar dit is NIET het begin van je cyclus.


Als je begint met het tracken van je cyclus, wat wij iedereen aanraden voor een betere verbinding met je eigen lijf en emoties, is het belangrijk om te weten welke dag je cyclus begint.


Niet alleen dat: als je al een tijdje probeert zwanger te raken en je gebruikt een app om je vruchtbare dagen te berekenen* kan je deze dagen compleet missen als je het bruine bloed al ziet als je menstruatie.


Een voorbeeld

Jacqueline wil graag zwanger worden en heeft een menstruatiefase van ongeveer acht dagen en een cyclus van 24 dagen. Vaak duurt het lang voordat haar ongesteldheid echt op gang komt, meestal een dag of vier. Op dag vier of vijf van haar menstruatie zet de bloeding pas echt door en is er rood bloed te zien. De dagen daarvoor is haar bloed veel donkerder dan het bloed dat zij op dag vier ziet.


We kunnen uit dit voorbeeld twee dingen zien:

1. De berekende ovulatie dag van de app/Jacqueline is fout

2. Jacqueline haar cyclus is niet 24 dagen, maar 27!! Doordat zij haar laatste dagen van haar cyclus meerekent met haar menstruatiefase lijkt haar cyclus veel korter.


Wat ook belangrijk is om hier nog te zeggen is dat als je probeert een zwangerschap te vermijden en je afhankelijk bent van apps, je misschien al wel denkt dat je geovuleerd hebt, terwijl je nog moet ovuleren


*De Cyclusschool raadt het gebruik van apps of andere methodes gebaseerd op algoritmes voor anticonceptie en het bereiken van zwangerschap af.


Het voordeel van het gebruik van de Sympto Thermale Methode is dat je ook nog andere observaties doet, namelijk van je cervixslijm en je temperatuur. Mocht je, net als Jacqueline, je cyclus op de verkeerde dag starten dan maakt dat niet uit! Je temperatuur stijgt pas na ovulatie en ook je cervixslijm droogt op na ovulatie.Comentarios


bottom of page